8/02/2011

Ylisuorittajan pitkä oppimäärä

Ajattelin nyt avata sanaisen arkkuni asiasta perfektionismi ja ylisuorittaminen.

Kuten kerroin ensimmäisessä postauksessa, olen kahden menestyvän lääkärin lapsi. Isäni on ortopedi ja äitini psykiatri(ent. työterveyslääkäri). Olen usein pohtinut, mikä on osuus vanhempieni uravalinnoilla omaani, ja olen tullut lähes aina siihen lopputulokseen, etten usko sen kovin paljoa vaikuttaneen. Mutta siitä päästäänkin siihen, mitä itse menestyneet vanhemmat odottavat lapsiltaan. Paljon. Ainakin meillä, ja uskon, että jokunen muukin korkeassa(tai korkeakoulutuksellisessa, plus en vähättele tässä vähemmän koulutettuja) asemassa työskentelevän lapsi voi sanoa samaa, on tosin mahdollisuus, että olen väärässäkin.

Muistot jo ala-asteelta aina yläasteen loppuun ovat ristiriitaiset opintomenestyksen suhteen. Toivoisin, että voisin sanoa vanhempieni aina hyväksyneen minut ja tekemiseni suurinpiirtein siitä lähtökohdasta, että kaikki on vähintäänkin ok, riittävää, kunhan en itseäni satuta ja laki ei sitä kiellä. Todellisuus on kuitenkin se, että suorittaminen on meillä aina ollut se ykkösjuttu, etenkin toisen vanhemmistani mielestä, eikä mikään voita menestystä ja mammonaa. Se on tehnyt minusta melkoisen perfektionistin ja ylisuoriutujan. Yläasteella, ysiluokan keväällä jouduin burn outtiin, koska kuvittelin, ettei 8.9 keskiarvolla pääse lukioon, nostin sen yli 9.5 keskiarvoon muutamassa kuukaudessa, johtaen täydelliseen henkiseen sekä fyysiseen uupumukseen. Tässäkään kukaan ei sanonut minulle, että kyllä ysiä hipova k.a on ihan riittävä ihan mihin vaan lukioon.


Äitini on aina ollut kaikesta huolimatta ymmärtävä ja tukevainen, vaikka aina ei ole "kymppejä sadellut" ihan joka kokeesta tai en ole onnistunut jokaisessa tekemässäni asiassa(kärjistettynä). Äitini myös on aina käskenyt etsimään sellaisen alan, jolla viihtyy, rahasta tai menestyksestä viis. Tosin, kasvatukseni kuitenkin kulkee hieman eri reittejä, eli tässäkin olen elänyt melkoisessa valintojen sodassa.


Lukiossa osasin hieman hellittää opiskeluun suuntautuneesta perfektionismista, sillä sain pääosin itse valvoa suoritusteni tasoa. En kirjoittanut kuin neljä ainetta yo-kirjoituksissa ja niiden lisäksi tein kuvataiteen lukiodiplomin. Syksy 3. vuonna oli todella todella raskas henkilökohtaisista syistä, masennuin vaikeasti pitkäksi aikaa. Olen nyt jälkikäteen onnellinen, etten esim. kirjoittanut kuutta-seitsemää ainetta C:n keskiarvolla vain sen kirjoittamisen takia, sen takia että pitää olla hyvä ylisuoriutuja ja saada seitsemän ällän rivi. Sain neljä hyvin kirjoitettua ainetta, se riitti, kerrankin.

Perfektionismini oli tosin lukioaikana suuntautunut ulkonäköön, ruokaan, urheiluun ja kulisseihin. Sain oikean fyysispsyykkisen ravistuksen masennuksen iskettyä, jonkinlaisen herätyksen. On hassua sanoa, että yli vuosi elämästäni meni hukkaan piilotellessani omassa luukussani yksikseni, ja silti, en vaihtaisi sitä vuotta pois, sillä olen oppinut itsestäni enemmän kuin uskonkaan, olen oppinut antamaan itselleni aikaa ja armoa ja hieman hellittämään suorittamisesta. Olen oppinut, ettei kaikkea voi saada nyt ja heti, jotkut asiat vaativat pitkäjänteisyyttä ja tervettä mieltä, tukea ja voimaa.

En olisi voinut kuvitellakkaan vuosi-pari sitten vielä itseäni hakemassa lääkikseen, lukemassa tai laskemassa päivittäin 3-5 h ja uskomassa itseeni ja sisäänpääsyyni. Olen oppinut, että kaikella on aikansa ja paikkansa, eikä väkisin voi tehdä itsestään mitään, mitä ei ole. Olen myös varma, etten ole ainoa tuleva(tai sisässä oleva) lääkisläinen "kympin oppilas", joka painii päivittäin suorittamisen ja perfektionismin kanssa, taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Seuraava askeleeni on opetella hallitsemaan(...sanoo perfektionisti) jatkossakin voimavarojani ja antamaan itselleni anteeksi, jos en jaksa ja halua aina olla paras. Virheet ovat inhimillisyyttä.



Ps. Fysiikan ykköskurssi kerrattu, kemian ykkönen puolessavälissä,
terveisin Onnellinen nainen!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä toinen samanmoinen, parikymppinen lääkikseen hakija. Luin blogiasi ja aika samanlaisia ajatuksia myös itsellä hakemisesta yms. Ajattelin myös kerrata lukion kemian ja fysiikan oppimääriä jo tässä lähikuukausina, tarkoituksena käydä kaikki kirjat läpi. Olisi hauska vaihtaa ajatuksia lukemisen etenemisestä ja sujumisesta. (: -Sanna

Jenni kirjoitti...

nalfeshnie:
Kiva, että olet eksynyt blogiini! Aiemminkin olen tainnut todeta, että vertaistuki, missä tahansa muodossa, on varmasti tarpeen tässä hakuprosessin aikana, ja olisi todella hauska vaihtaa ajatuksia vaikka s-postilla tms. ? Vai mitä ajattelit? :) -Jenni
minuun voi ottaa yhteyttä; jenni.toivanen@hotmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Täällä ilmoittautuu kolmas parikymppinen lääkikseen ekaa kertaa hakeva :)

En voi muuta sanoa kuin, että täysin samanlaisia asioita pyörittelet blogissasi kuin minäkin mielessäni..

Omat ongelmani liittyvät myös siihen miten rahoittaa nämä lääkikseen haku opinnot, mitä tehdä nyt tässä hakuprosessin aikana jne..

Itse olen myös varsinainen ylisuoriuttaja ollut pienestä pitäen ja vanhemmat odottavat minusta tulevan jotain "hienoa".. Olen myös itse hyvin kunnianhimoinen luonne ja olen todella pettynyt itseeni, kun en lukiossa tullut oikeasti opiskelleeksi. Esim. pitkää fysiikkaa tai matematiikkaa en lukenut koskaan loppuun, enkä antanut itselleni mahdollisuutta edes ajatelle lääkikseen hakemista, vaan hautasin sen ja suuntasin opiskelemaan liiketaloutta, joka ei minulle sovi :P Sairastuttuani vakavasti tämän vuoden puolella ja vietettyäni aikaa sairaalassa jonkin verran alkoi asia vihdoin oikeasti valjeta minulle - miksen sijoittaisi tähän hakuprosessiin paria kolmea vuotta, jos se oikeasti tekisi minut onnelliseksi että saisin opiskella lääkäriksi.. Eihän täällä eletä kuin kerran!!

Siitä se sitten on lähtenyt :D 3 ensimmäistä kemian kirjaa luettu ja fysiikan opinnot alkaisivat aikuislukiossa syyskuussa, samoin avoimen yliopiston ihmisen anatomian ja fysiologian kurssit..

Kovasti tsemppiä lukemiseen!! Ja jos haluat luku ja tsemppaus apua niin ilmoittele, niin laitan s-postia!! :)

-Essi

Unknown kirjoitti...

Kirjoitat erityisen hyvin ja ajatuksesi ovat erityisen mielenkiintoisia. Kiehtovinta ajatteissasi on se että taidan itse olla täysin aurinko/kuu persoonallesi, sillä itse en ole koskaan stressannut opiskelusta (eikä suvussakaan juuri korkeasti koulutettuja ole) enkä vaatinut siinä suhteessa paljoa itseltäni. Näin jälkeenpäin on hieno kuitenkin huomata että olen kuitenkin aina ymmärtänyt mikä on tärkeää ja olennaista ja myöskin panostanut sen kannalta oikein.

Taidankin liittyä lukijaksesi seuraamaan miten tarinasi jatkuu.

Blogini löytyy osoitteesta http://galenoshaltuun.blogspot.com
Olen koonnut sinne muistiinpanoja, kuvia ja videoita.

Jenni kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jenni kirjoitti...

Essi:
Mukavaa, että olet löytänyt blogini. Mulla on myös suurena huolena tuo rahapuoli, juuri äsken laskujen maksamisen jälkeen meinasi itku tulla, kun jo nyt elän täysin kädestä suuhun. Toisaalta, olen ilmoittautunut valmennuskurssille, ja sen aion jotenkin maksaa, kävi miten kävi ja tuli mitä tuli. Onneks on veronpalautukset.. :D

Jos haluat suinkin vain, laitahan mulle s-postia(jenni.toivanen@hotmail.com), on niin vähän ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa näitä ajatuksia ja varsinkin sellaisia ihmisiä, jotka jaksavat jauhaa tästä aiheesta paria minuuttia pidempään. :)


Biokemisti:
Kiitos & kumarrus!

Meitä on (onneksi) moneksi ja lähtökohdat ovat kaikilla yksilölliset. Hienoa kuulla, että huolimatta esim. ympäristön koulutustasosta/ammattivalinnoista/asenteista tms, olet itse suunnannut resurssisi unelmiisi ja sinulle tärkeisiin asioihin :)
Blogiasi seurailenkin jo aina kun ehdin, siellä on paljon hyvää asiaa! :)

-Jenni

t kirjoitti...

Ihanaa kun löytyy muitakin joilla on samat suunnitelmat! :)

Itse olen myös parikymppinen, lukion fy & ke (+mab) kirjojen läpi kahlaamista aloitteleva. Päässä liikkuu laskemisen lisäksi se, että oonkohan ryhtynyt ihan mahdottomaan tehtävään. Tuntui myös jo hetken ikälopulta kun älysin -93 (??) voivan ensi keväänä pyrkiä sisään :D:D Mutta nuoriahan tässä ollaan ja koko elämä aikaa!

Jään mielenkiinnolla seuraamaan sun blogia :)

Jenni kirjoitti...

isin pikkutyttö:
Hei ja mukavaa että olet löytänyt blogini. Itsellä välillä myös liikkuu samainen ajatus päässä; onko tässä mitään järkeä ja miten ikinä voin selvitä tästä, mutta toisaalta, aina kun opin uuden asian ja oikeasti koen osaavani todella sen, tulee niin hyvä "voittaja"-fiilis, että sitä jaksaa pakertaa päivästä toiseen. :) Uskon, että tällä meinigillä ja motivaatiolla lukee helposti yhden vuoden vaikka päällään seisten.

Ja totta puhut, vaikka nuoria olemme, on hullua ajatella, että -93 vuosimallisetkin hakevat jo LÄÄKIKSEEN, tuntuu, että korkeintaan yläasteelle?? :D Mutta niin se aika menee vaan, koskahan iskee kolmenkympinkriisi?

Anonyymi kirjoitti...

Juu, vaikkapa sähköpostin muodossa voisi vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia! Omani nephron@windowslive.com ja satunnaisesti kirjoittelen omaan blogiini kaikenmoisia aatoksia.

Eilen aloin pohtia, että koska viime vuoden fysiikan ja kemian kertailu aikuislukiossa ei vienyt meikäläistä sisään lääkikseen, niin kenties pitäisikin laajentaa repertuaaria lisää ja aloittaa minunkin noista lukion lyhyen matikan kirjojen kertailuista. Kävin 2009-2010 yhden valmennuskurssin niin kaipa niitäkin tehtäviä pitäisi yrittää ehtiä tehdä. Tiukkaa silti tekee jos yrittää tässä puolessa vuodessa tehdä ensin "esikertausta" ennen todellista luku-urakkaa ensi vuoden puolella. Huh.

Jenni kirjoitti...

nalfeshnie:
Laitan sulle postia tulemaan! :) Jatketaan siellä keskustelua.