9/29/2011

Uusia tuulia (ja vähän myrskyä).

Kuten suurinosa, toivottavasti, on jo huomannut, kuullut ja lukenut, on kevään 2012 pääsykokeen suhteen tapahtumassa suuri muutos edellisiin vuosiin verrattuna.  Valtakunnallisen lääketieteen alan opiskelijavalintatoimikunta on päättänyt (klik) muuttaa valintakoemenettelyjä melko isolla rukkasella, eli Galenos poistuu ja tilalle tulee lukion pitkät oppimäärät (pakolliset ja syventävät) fysiikasta, kemiasta ja biologiasta (+ kokeessa jaettava aineisto). Pääsykoekirjaa ei erikseen tule. Galenoksen poistumista on toivottu ymmärtääkseni jo pitkään, mutta mielestäni tämä ei kuitenkaan ole välttämättä paras vaihtoehto Gallesta eroon pääsemiselle. Itse olisin toivonut edes jotain erillistä valintakoekirjaa, vaikka sitten näiden lisäksi, joka hieman vaatisi sitä motivaatiota, jota itse lääkiksessä opiskelu ja lääkärin ammatti vaatii. Jyvät akanoista jne.


kuva

Suurin pelko monilla ei ole niinkään valintakokeen muuttuminen itsessään vaan valintakokeeseen ensikeväänä osallistuva sekalainen sakki. Se todennäköisesti tulee sisältämään huomattavasti enemmän ihmisiä, kuin "ennen vanhaan", jotka eivät niinkään ole kovin motivoituneita tai välttämättä edes muuten hakisi lääkikseen, jos nyt ei "sattuis olemaan ihan sika hyvä bilsassa ja kemiassa" - vaikkapa. Tai kevään abiturientti joka miettii hakuvaihtoehtojaan ja sattuu kirjoittamaan vaikka fysiikan ja kemian (+ bilsan) hyvin ja tästä innostuneena hakee lääkikseen, koska kaikki tarpeellinen on jo ns "opittu", sillä mitään ylimääräistä luettavaahan ei ole, koko kevään voi siis chillailla ja päästä silti hyvään kouluun (huomaa kärjistys).

Inhottavaa on myös se, ettei ko. kokeen sisällöstä tai rakenteesta ole tarkkaa tietoa. Voi olla, että koe pysyy hyvinkin ennallaan rakenteeltaan ja eri aineiden tehtävämääräosuuksiltaan, mutta voi myös olla, että kokeen laatijat päättävät uusia koko kokeen uuteen uskoon. Ei tiedä mitä odottaa, eikä näin ollen ole vaihtoehtona kuin opetella ihan kaikki. Siinä sitä työsarkaa ainakin pitäisi riittää. Fysiikan opettajani uskoi, että koe pysyy melko ennallaan, tosin tehtävien tason täytyy nousta jonkin verran, sillä kaikkien laskujen tulee luonnollisesti voitava olla ratkaistuna lukion tarjoamilla tietotaidoilla.

kuva

Olen myös pohtinut mikä tulee olemaan valmennuskurssien osuus jatkossa? Itsekkin valmennuskurssille ilmoittautuneena ja siitä kovan hinnan maksavana pelkään, onko kurssi sittenkään sisällöllisesti sen parempi tai tehokkaampi, kuin aikuislukiossa järjestettävät kemian ja fysiikan lääkiskertauskurssit á 0 e. Abikurssit ovat olleet tunnetusti hieman halvempia, joten jos ei lääkisvalmennuskurssi eroa selkeästi sisällöltään lukion yo-kokeisiin valmentavista kursseista, en itse ainakaan voi sanoa olevani (todennäköisesti) tyytyväinen kurssin hinta-laatusuhteeseen. Mitenkäs te muut?



Tästä shokista pikkuhiljaa selvinneenä voin kuitenkin suht luottavaisin mielin jatkaa eteenpäin. Työtä tulee tavallaan lisää, koska Gallenkin aion edes joksenkin omaksua, mutta toisaalta on helpottavaa ajatella, että selkoisuus helpottuu huomattavasti, ja minä sentään saan ja voin opiskella suurimman osan kursseista aikuislukiossa tulevan reilun puolen vuoden aikana.

Ensiviikolla alkaa 2. jakso, joka tarkoittaa neljänä iltana viikossa 4 tuntia koulua ja sen lisäksi töitä, nam! Sitä ennen fysiikan 2. kurssin koe maanantaina..Tämä tyttö voi olla melko poikki joulukuun alussa. Lukemiset ja laskemiset sujuu kuitenkin pääasiassa hyvällä mallilla ja janoan lisää opetusta ja tietoa. Musta on ihana olla takaisin opiskelun maussa, tätä on kaivattu. :)



kuva


-Jenni

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei muutakuin tsemppia lukuihin, itse samassa veneessä ja samassa koulussa. Tärkeintä on vain osata kaikki, helppoa eikö vain ? :) Lisäksi pitää keskustella saisiko vielä jotenkin tunkattua bilsaa tuonne fysiikan ja kemian väliin.

Jenni kirjoitti...

Anonyymi:
Tää vene on ihan ok, vaikkakin aika kiikkerä vielä. Kaiken osaaminen onkin todella ihan piece of cake. Mitä jos rupeis ihan yli-ihmiseksi muutenkin tässä samaan syssyyn? :D

Itse valitsin bilsaa vielä varalta jopa 5. jaksoon (6.jaksoa yhteensä), jos en vaikka tajuakkaan itse tarpeeksi bi2:sta. Tuolla Tren aikuislukiossahan ei biologiaa tosiaan ole tarjolla ainakaan toistaiseksi kun nyt 1. jaksossa oli Bi1-kurssi ja sitten vasta 5. jaksossa taisi olla se bi2. Oiskohan 4. kurssi ollut myös jossain, mutta itsellä menee ainakin fysiikan ja kemian kurssejen kanssa päällekkäin, vaikka miten pyörittäis. :(

Mutta ISOT tsempit sullekkin, ei auta kun painaa eteenpäin. :))

Anonyymi kirjoitti...

Ei yli-immeiseksi kannata jäärä. Silloin elämä ois tylsää. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita kemian sekä fysiikan parissa on hyvä olla ja sitä kitkaahan tuohon väliin tarjoaa biologia sopivasti. Tuossakin lauseessa sai hyvin kerrottua Newtonin I ja II lain :) Ajattelin samoin 5-6 jaksoissa ottaa bilsaa, koska enään ei tarvi tuota Gallea niin paljon tahkota. Onneksi on viime vuodesta tallessa kirja ja hyvähän tohonkin on aina vähän väliä palata. Mulla ois muistikuva, että bilsa 1 tulee uudemman kerran keväällä vielä mahdollisuudeksi, mutta itse ajattelin kirjat käydä läpi ja niillä tiedoilla kirjottaa aineen keväällä. Toivottavasti sullakin meni yhtä hyvin tentit ke&fy niin kuin itelläni :)

Hanna kirjoitti...

Kiva lukea kanssakokijoidenkin ajatuksia! Itse kanssa haen ekaa kertaa, FY, KE, ja BI pakollispohjalta ;) Mulla alkaa valmennuskurssi tossa muutamien viikkojen päästä, sitä ennen ajattelin käydä pitkät oppimäärät ainakin KE ja FY läpi, kun bilsaa on tullut itsestäänkin lueskeltua huvin vuoksi... ON TÄÄ JÄNNÄÄ, tää Gallen poisto nimittäin... ekaks sapetti ihan todella paljon, mut nyt alkaa sulautua. Pelottaa vaan miten ne ton kurssin järkkää, ettei tuu mitään ABIkurssia... ja sen kurssin takia päätin jättää sen iltalukionkin väliin, siellä kun kaikki kumminkin kerrataan. No mutta, liityn kanavalle ja terveiset lähetän kaikille jännääjille, opiskelun iloja! :)

Jenni kirjoitti...

Cecilia:
Itellä kans jänskättää, että maksanko lääkisvalmennuksen hinnan Abi-kurssista, se ois aika kurjaa ja sais varmasti monen muunkin kiukun kohteekseen.. Toivotaan parasta!

Itse oon kokenut aikuislukion hyvänä kyllä sen puolesta, että siellä asiat käydään juurtajaksaen läpi ja kohtuullisella vauhdilla, valmennuskurssilla vauhti on varmaan vähintäänkin tupla. Mulle, joka ei oo aikaisemmin fykeä opiskellut paljoa, on tämä varmaan ihan kullanarvoinen juttu :) Keväällä valmennuskurssilla sitten pikakelauksella asiat vielä uudestaan tuoreeseen muistiin ja se toivottavasti on sitten riittävästi :)

Tsemppiä sullekkin opiskeluun ja valmennuskurssille! Jää ihmeessä seurailemaan blogiani! :)